Tomatenkwekerij Smulders
EEN POPULAIRE TOMAAT
Als je de kweekkas van Corné en Wilma in Oirschot binnen stapt, vallen het daglicht, de mooie kleuren en heerlijke geuren van de tomaten meteen op. De dieprode ovale snijtomaten zijn bijzonder vanwege hun smaak en stevigheid.
Ze zijn dan ook populair, de vraag neemt alsmaar toe. Want deze bijzondere tomaat is perfect op een broodje, heerlijk om mee te koken en eetbaar als een appel. Heel gebruiksvriendelijk dus en vooral veel langer houdbaar.
“Albert Heijn is trots op deze duurzame teler”
Constante kwaliteit
Een gewild product voor Albert Heijn. Het logo van de supermarktketen prijkt samen met deze tekst op een bord in het gras voor het familiebedrijf van Wilma en Corné: ‘Albert Heijn is trots op deze duurzame teler’. Corné vertelt: “Albert Heijn heeft een groentesnijbedrijf waar 1600 mensen werken in een productielijn, die 6,5 dag per week en 24 uur per dag doorgaat. Ons product moet van een constante hoge kwaliteit zijn om te voorkomen dat de productielijn stilvalt.”
Proces
In de kas van 3 hectare groeien de tomatenplanten in cirkels omhoog tot 6 trossen met gemiddeld 6 tomaten per tros per week. Het blad wordt tijdens de groei verwijderd en bij het oogsten halen de tomatenplukkers het steeltje weg. De tomaten worden los in doosjes verpakt en zo wordt ‘prikschade’ voorkomen.
Topproductie, het jaar rond
“Per week oogsten we 45.000 kilo tomaten”, vertelt Wilma. “Dat doen we samen met 17 personeelsleden, die fulltime en parttime bij ons werken. In de zomer komen daar nog eens 8 mensen bij. Een samenwerkingspartner van AEC, SalarisPluspunt verzorgt voor ons de salarisadministratie.”
“Je loopt ’s avonds toch een keer door de kas om naar de tomaten te kijken”
Ondernemer in hart en nieren
“Je loopt ’s avonds toch een keer door de kas om naar de tomaten te kijken”, lacht Corné. “Deze winter komen er voor het eerst geen nieuwe planten. Als deze planten zijn uitgegroeid en de tomaten geoogst, ruimen we alles op. Om het winterseizoen 2022 – 2023 te overbruggen, hebben we Marokkaanse tomaten ingekocht. Die gaan we verpakken voor een Duitse supermarktketen met 3200 winkels.”
Oorsprong
De vader van Corné is het familiebedrijf begonnen in Middelbeers. Hij kwam uit een gezin van 9 kinderen en zijn ouders hadden een boerenbedrijf en een café. “Mijn vader kreeg 2 hectare grond en is toen vollegrondstuinder geworden. Hij begon met het kweken van druiven en kruiden”, licht Corné toe.
“In 1964 heeft mijn vader een eerste kas gebouwd. Van daaruit is het bedrijf ontstaan met het telen van seizoensgroenten en fruit in kas en volle grond: aardbeien, tomaten, sla, bloemkool en prei. Ik ben in dat jaar geboren als derde in een gezin van 4 kinderen en in 1984 met mijn vader in een maatschap gegaan. Toen was mijn vader al 63 en ik 20, hij is laat getrouwd.”
Kort daarna, op 11 juli 1984 – de verjaardag van Corné’s vader – legde een tornado binnen 3 minuten alles plat. “We hebben het bedrijf vanaf de grond opnieuw opgebouwd. In januari 1988 ben ik voor mezelf begonnen. Op een gegeven moment veranderden de regels; het was niet langer toegestaan de grond chemisch te ontsmetten. De steenwol deed zijn intrede. Wilma en ik besloten in 1999 grond te kopen in Oirschot en met kasteelt te beginnen. We hebben ons gespecialiseerd in de snijtomaat en samen ons familiebedrijf verbouwd en uitgebreid tot wat het nu is.”
“Via onze fiscalist zijn we in 2022 als nieuwe klant bij AEC Uden terecht gekomen. AEC past bij ons. Ze zijn heel gewoon, net als wij”
Toekomstplannen
De volgende generatie heeft andere plannen. De kinderen van Corné en Wilma willen het bedrijf niet overnemen. AEC denkt mee over de toekomst. “Via onze fiscalist zijn we in 2022 als nieuwe klant bij AEC Uden terecht gekomen”, vertelt Wilma. “AEC verzorgt onze boekhouding, de BTW-aangifte en de jaarrekening. We hebben iedere maand actuele cijfers. En de adviseur, Maarten, ondersteunt ons bij de overgang naar een bv. AEC past bij ons. Ze zijn heel gewoon, net als wij.”